Impressie van de eerste repetitieavond met Minne Veldman

Geplaatst op: 18 januari 2011

Maandagavond 3 januari 2011. De eerste repetitieavond met Minne Veldman. Best wel spannend. Ruim 5 jaar waren we vertrouwd met dirigent Albert Bekendam. Met respect denken we terug aan de jaren van zijn inzet. Nu heeft een ander de leiding….

Na opening en gebed door voorzitter Henk Altena wordt Minne Veldman een hartelijk welkom geheten. De voorzitter wenst hem samen met het koor een goede periode toe.

Dan is het woord aan Minne. Hoopt eveneens op een goede samenwerking tussen hem en het koor.

‘Laten we beginnen met het zingen van psalm 25 van Klaas Jan Mulder’ verzoekt Minne de koorleden. Er worden een paar akkoorden aangeslagen en de mannen uit de Tapijtstad zetten gedragen in; ‘Heer, ai maak mij Uwe wegen, door Uw Woord en Geest bekend’

Minne geeft aanwijzingen en luistert nauw naar de koorzang. ‘Dat was mooi, maar we doen het nog een keer over. We maken de laatste zin wat langer aan. Let goed op uw spraak. Zing met uw mond’. Gebiologeerd staan de mannen te luisteren naar zijn aanwijzingen.

Moest dirigent Albert Bekendam bij het repeteren van de partijen wel eens overgaan tot het verzoek om stilte en aandacht, vanavond is hier geen sprake van. ‘Vreemde ogen’ dwingen natuurlijk altijd!

Voorzichtig beginnen we aan ons eerste oefenstuk; ‘Leer mij o Heer, Uw lijden recht betrachten’ in de bewerking van de dirigent. Een wonderschone melodie op eveneens een indrukwekkende tekst. Hoe vaak worden deze eerste regels van dit Lijdensgezang niet geciteerd in de prediking?

De eerste repetitieavond vliegt om. We zingen nog enkele koorstukken uit ons bekende repertoire. De vonk tussen Minne en het koor is inmiddels aangeslagen.

De dagen die erop volgen gonst het blijde gerucht van het dirigentschap met Minne Veldman en ‘werd in Genemuiden veel gesproken van al deze dingen’.

Een nieuw jaar, een nieuwe dirigent; we maken een frisse start!