Koorimpressie

Geplaatst op: 23 februari 2011

Ruim zes weken liggen we nu op koers met Minne Veldman. Het ‘klikt’ tussen de mannen en de dirigent. Twee open repetitieavonden hebben we onlangs belegd. We mogen spreken van ‘stevige omzetgroei’. Een solide basis, in het verleden opgebouwd door dirigent Albert Bekendam, heeft nu potentie voor vele doorgroei mogelijkheden.

Opmerkelijk weten veel jongeren de repetitieruimte te vinden. En dat stemt tot grote blijdschap.

Over jongeren gesproken: de bekende organist en dirigent Harry Hamer noteerde enkele jaren geleden in onze nieuwsbrief het volgende:

harryhamer

‘Ik wil je niets opdringen, hoor, maar denk er toch eens over om een avond van het koor mee te maken. Dan kun je er tenminste over meepraten en zelf ervaren hoe leuk het is om bij een mannenkoor te zingen en zo van al die losse partijen en stemmen een mooi geheel te maken. Én er zijn heus wel meer jongens van jouw leeftijd die op een koor zitten. Kijk maar eens bij het mannenkoor uit IJsselmuiden en bij het Urker Mannenkoor: heel veel jeugd.

Veel mensen kennen mij als concertorganist, maar daarnaast ben ik ook al meer dan 35 jaar koordirigent. Als jongen van jouw leeftijd vond ik een koor niet echt interessant. Het kinderkoor vond ik wel grappig, maar ja, je krijgt een keer de baard in de keel en toen was dat afgelopen. Mijn moeder zat op een oratoriumkoor en dan moest ik telkens verplicht mee naar een uitvoering: allemaal van die lange saaie stukken. Nee hoor, ik wilde orgelspelen! Dat lukte me toch wel vrij aardig, dus kwam ik op het conservatorium ( een soort universiteit voor muziek ) terecht. Het hoorde bij die opleiding dat je ook in een koor moest zingen. Ik leerde ook dirigeren en werd steeds vaker gevraagd om als dirigent in te vallen bij een koor waarvan de dirigent ziek werd of een avond niet kon. Er ging toen echt een wereld voor me open en ik begon zowel het zingen in een koor als het dirigeren steeds leuker te vinden en het is nu al jaren onderdeel van mijn werk’

De repetitieavonden staan op dit moment in het teken van de a.s. Psalmzangavond. We oefenen intens op de psalmbewerkingen van Klaas Jan Mulder (psalm 42), Willem Hendrik Zwart (psalm 139), Feike Asma (psalm 75), Peter Eilander (psalm 38) en de psalmen 9 en 140 van Minne Veldman.

U/jij hoort nog van ons op DV vrijdag 4 maart!