Interview met Marcel van de Ketterij

Geplaatst op: 23 mei 2011

-archief, nieuwsbrief Harpe Davids 2008-

Bij het eerste ‘dubbelconcert’ van Harpe Davids en het Noordermannenkoor in februari 2007 in Rijssen maakten we kennis met de vaste begeleider van het Noordermannenkoor: Marcel van de Ketterij. Ook bij onze laatst gehouden Psalmzangavond – opnieuw met het Noordermannenkoor – was Marcel van de Ketterij een gewaardeerde orgelbegeleider in koor- en samenzang.

marcelvdketterij_sOp het Zwolse Conservatorium behaalde Marcel van de Ketterij in 1991 het diploma Uitvoerend Musicus Orgel en het diploma Kerkelijk Orgelspel. Verder is hij o.a. met Peter Eilander organist van de Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn waar zich een bijzonder fraai Steendamorgel uit 1997 zich bevindt. In het dagelijkse leven is hij parttime-docent aan de Fruytier-scholengemeenschap, locatie Uddel. Verder is hij dirigent van het gemengde koor ‘Viva Vox’ uit Elspeet én sinds 1995 dirigent van het bekende Christelijke Mannenkoor ‘Salvatori’ uit Nunspeet. Ook is Marcel van de Ketterij sinds 1999 organist van het Christelijk Mannenkoor ‘Jeduthun’ uit Amersfoort. Diverse van zijn bewerkingen voor mannenkoren heeft de muziekcommissie van Harpe Davids inmiddels opgenomen in haar ‘zichtexemplaren-portefeuille’; door kerkenraad goedgekeurde zangstukken die te zijner tijd zullen worden uitgereikt aan de koorleden.

Marcel van de Ketterij noteerde diverse koorbewerkingen van relatief minder bekende psalmen. (Psalmen 3,4,39 en 55) Waarom? ‘ In de eerste plaats zijn de bewerkingen van Klaas Jan Mulder niet te evenaren, laat staan te verbeteren. In de tweede plaats ben je als dirigent doorlopend op zoek naar zettingen die goed klinken en als je dan Psalmmelodieën tegenkomt van grote schoonheid én met rijke inhoud qua tekst, zit er niets anders op dan zelf aan de slag te gaan’, aldus Marcel van de Ketterij.

Klaas Jan Mulder wordt gezien als dé bewerker van veel psalmen en geestelijke liederen voor mannenkoor. Wat is nu ‘het geheim’ van deze bewerkingen?
Marcel van de Ketterij: ‘Ook ik heb mijzelf die vraag wel eens gesteld: ik denk dat Klaas Jan Mulder een geweldig oog ( en oor uiteraard!) heeft voor stemvoering: Al zijn bewerkingen zijn immers prettig om te zingen’.

Het Christelijk Mannenkoor ‘Salvatori’ uit Nunspeet werd opgericht in 1972. Op dit moment telt het koor 105 leden. Diverse LP’s en CD’s zijn inmiddels van dit koor verschenen. In 2005 werd de volledige ‘Deutsche Messe’ van Franz Schubert (1797-1828) opgenomen in de Nederlandse taal. Een zeer bijzonder werk voor Mannenkoor. ‘Als koor waren we op zoek naar een goed te zingen stuk in de Nederlandse taal, waar we lekker op konden studeren. Dat is nog niet zo eenvoudig, maar toen ontstond het idee om de ‘Deutsche Messe’ van Schubert eens beter te bekijken. Dat is ons zo goed bevallen dat we alle 8 delen hebben gezongen (hoewel niet alle coupletten). We hebben er heel veel plezier aan beleefd,’ vervolgt Marcel van de Ketterij

Werk je ook aan stemvorming/zangscholing of andere technische vaardigheden met de koorleden? Marcel van de Ketterij: ‘als koorleider ben je constant in de weer met de vraag:”Hoe kan ik het koor zo mooi mogelijk laten klinken?” Zo bezien ben je altijd druk met stemvorming e.d. hoewel wij met het mannenkoor niet eerst een kwartier bezig zijn met inzingoefeningen’

Het klankidioom van de koorbewerkingen van Marcel van de Ketterij sluit nauw aan bij Harpe Davids. Zijn muziek betekent daardoor een waardevolle aanvulling op het repertoire van ons mannenkoor.

JK