Cd-opname Harpe Davids

Geplaatst op: 6 juni 2013

Zaterdag 18 mei 2013 telde de mannelijke bevolking van Genemuiden, IJsselmuiden, Kampen en Grafhorst even wat minder personen. De ‘mannen van Minne’ waren in de Grote- of St. Stephanuskerk te Hasselt voor een cd-opname. Om 8.15 uur waren we aanwezig in de kerk. Snoeren, microfoons, statieven en kabels over en op de kerkvloer en buiten de kerk een grote opnamewagen van STH-Records uit Nijkerk.

CD Opname Harpe Davids

Het was of Harpe Davids zich had voorbereid op een langdurig bivak in Hasselt. Flesjes water binnen handbereik en stevige proviand in de tassen. Terecht? Ja, het was hard werken onder het Rudolf Knoll-orgel. Een lange lijst van te zingen koorstukken is afgewerkt voor de cd-opname. Deze dag hebben we de bekende organist Marco den Toom als begeleider van Harpe Davids: bevorderlijk voor een mooie cd-productie. Ook de bijdragen van de violen, contrabas, dwarsfluit en vleugel geven beslist meerwaarde aan ons bijzondere product: een nieuwe cd van Harpe Davids onder leiding van Minne Veldman.

Psalmen en geestelijke liederen, getoonzet op de bekende melodieën of bewerkt in een melodieuze zetting. Het was een lange dag, waarop elk koorlid zich tot het uiterste heeft ingezet om te komen tot een goed resultaat. Ook de andere musici hebben een grote inzet getoond.

Binnenkort zal er meer bekend zijn over de verschijningsdatum van deze cd. Dolph Thierry van STH-Records was in Amersfoort bij het VRCL-concert al onder de indruk van de klank van Harpe Davids. Met gepaste ingenomenheid hebben wij hier natuurlijk kennis van genomen.

De opnamedag was een lange werkdag. Om 17.00 uur gingen we huiswaarts. Een lange dag? Het volgende…

Eind jaren ’60 nam het Christelijke Kamper Mannenkoor DEV onder leiding van Klaas Jan Mulder haar eerste (grote) lp op in de Martinikerk te Bolsward. Een bus werd gehuurd en de ‘Kampers’ togen aan het eind van een doordeweekse werkdag richting Bolsward. Een vierbaans snelweg naar Friesland was er nog niet: Kampen – Emmeloord – Lemmer – Sneek (door de binnenstad) en dan richting Bolsward. Je was dus nog een tijdje onderweg.

De opnamen namen veel tijd in beslag. Door allerlei oorzaken moesten stukken opnieuw gezongen worden, enzovoorts. Feike Asma met een vingerdikke sigaar achter de klavieren van het beroemde Hinsz-orgel. Arie van Enk soleerde als barition bij DEV. Het werd laat, en het werd nog later. Tot diep in de nacht zat een vermoeid DEV te ploeteren op de koorstukken. Eindelijk kon de bus weer terug naar Kampen. Een lange rit naar huis. In Kampen ontstond ongerustheid. Waar bleef DEV? Op een tijdstip dat de boeren naar het land gingen om de eerste koeien te melken passeerde een bus met DEV’ers de weilanden van Kampereiland. De meeste mannen konden zo uit de bus naar hun werk…

Volgde er in latere jaren lp- of cd-opnamen van DEV en nieuwkomers ‘murmureerden’ over het late tijdstip, dan glimlachte Klaas Jan Mulder van oor tot oor: ‘Je hebt Bolsward niet meegemaakt!’

Jan Koster