Minne Veldman in Bovenkerk Kampen

Geplaatst op: 8 oktober 2013

KAMPEN – Op zaterdag 19 oktober 2013 geeft organist Minne Veldman zijn jaarlijkse orgelconcert in de Sint Nicolaas- of Bovenkerk te Kampen. Tijdens dit concert, dat om 20.00 uur begint, bespeelt hij zowel het door Hinsz gebouwde hoofdorgel als het door Reil gebouwde koororgel. Op een groot videoscherm worden live-beelden van de speeltafel getoond.

Minne Veldman heeft voor dit concert een afwisselend en avondvullend programma samengesteld met goed in het gehoor liggende muziek uit diverse genres, waarin de vele klankmogelijkheden van de beide orgels in de Bovenkerk ruimschoots worden geëtaleerd. Hij opent zijn concert met twee liedbewerkingen van Feike Asma: de uitbundige fantasie over “Dankt, dankt nu allen God” en een ingetogen orgelkoraal over “Heer! ik hoor van rijke zegen”, gevolgd door een feestelijk Praeludium en Fuga van Bach en twee Engelse orgelwerken: een driedelig Voluntary van de 300 jaar geleden geboren John Stanley en Festive March van de 200 jaar geleden geboren Henry Smart. Het eerste deel van de avond wordt besloten met een koraalbewerking van Willem Hendrik Zwart, die gedurende 40 jaren organist was van de Bovenkerk.

Na de pauze begint Veldman op het Reil-orgel met een Toccata van de Deens/Duitse componist Dietrich Buxtehude. Vervolgens brengt de organist een variatiereeks over een thema van Händel, van de hand van Hans Boelee, waarna hij zijn publiek weer meeneemt naar het Hinsz-orgel. Het programma vermeldt vervolgens nog een Offertoire van Louis J.A. Lefébure-Wély, het monumentale Deuxième Choral van César Franck, en als verrassende uitsmijter een compositie van de Noorse componist Mons Leidvin Takle: Power of Life. Tot besluit volgt nog een eigen koraalfinale van de concertgever.

De toegangsprijs bedraagt € 10,- per persoon. Wie jonger is dan 16 jaar mag gratis naar binnen. In de pauze worden diverse cd’s en orgelboeken met een flinke korting te koop aangeboden.

Minne Veldman (1980) heeft een drukke concertpraktijk als organist, pianist en dirigent van vijf koren. Hij heeft opgetreden in alle delen van ons land en ook in Hongarije en Zuid-Afrika. Daarnaast schrijft en arrangeert hij veel muziek, die hij ook zelf uitgeeft. Verder heeft hij een eigen lespraktijk voor orgelleerlingen. Van zijn orgelspel verschenen reeds zeven solo-cd’s, waaraan binnenkort een Bach-cd wordt toegevoegd.

Op de website van de organist, www.minneveldman.nl, is het volledige concertprogramma te vinden.