Afscheid Henk van Putten als koorbegeleider DEV

Geplaatst op: 2 januari 2014

Met een Kerstconcert op Tweede Kerstdag jl. in de Bovenkerk te Kampen heeft Henk van Putten (73) afscheid genomen als koorbegeleider van het Christelijk Kamper Mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’. Een bijzonder afscheid: Henk van Putten begeleidde liefst 50 jaar! het Kamper Mannenkoor DEV. Eerst als pianist later als organist. Bijzonder: Henk van Putten volgde wijlen Klaas Jan Mulder op…. Eind ’50 jaren van de vorige eeuw werd Klaas Jan Mulder (1930 – 2008) aangetrokken als koorbegeleider van DEV, dat toen onder leiding stond van Jan Belder. Dirigent Belder stopte in 1960 en Klaas Jan Mulder zou het koor voor proef drie maanden dirigeren. De proefperiode werd een 48-jarige verbintenis tussen Mulder en DEV. In 1963 werd Henk van Putten door Klaas Jan Mulder aangetrokken als koorbegeleider van DEV. Bij grote uitvoeringen in de periode 1963-1975 verzorgde afwisselend Feike Asma, Wim van der Panne en Jan J. van den Berg de orgelbegeleiding van DEV. De vleugel was het domein voor Henk van Putten. Vanaf 1976 neemt Henk van Putten plaatst achter de klavieren van het orgel bij uitvoeringen van DEV bij concerten, LP- en CD-opnamen.

Een absolute én unieke verbintenis tussen dirigent, koorbegeleider én koor. Klaas Jan Mulder en Henk van Putten waren respectievelijk 48 en 50 jaar verbonden aan DEV. Tussen Van Putten en Mulder was sprake van een muzikale herkenning. Zij kenden elkaar ‘door en door’. De mannen van DEV voelden deze samenwerking perfect aan; het inspireerde hun tot grote zangvreugde.

Een koninklijke onderscheiding is Henk van Putten ten deel gevallen voor zijn grote inzet bij DEV. Het Kamper Mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’ maakt zich op voor een ‘eeuwfeest’. Op DV 2 januari 2017 is het precies 100 jaar geleden dat in Kampen een Christelijk mannenkoor werd opgericht. Een mannenkoor dat onder leiding van Klaas Jan Mulder een bijzondere klankleur heeft ontwikkeld. Klaas Jan Mulder: „Je kunt horen dat de Kampenaren van oorsprong Saksen zijn. Ze hebben een bronzen, sonore klank in hun stem. Daarin onderscheidt DEV zich van alle andere mannenkoren”.

Mannenkoor Harpe Davids wenst Henk van Putten nog goede én gezegende jaren toe!

JK