Orgelconcert Minne Veldman

Geplaatst op: 10 maart 2014

HASSELT – Elk jaar op de derde zaterdag van maart geeft de bekende organist Minne Veldman uit Urk een orgelconcert in de Grote of Stephanuskerk te Hasselt. Zo ook in 2014: op zaterdag 15 maart. Het concert begint om 20.00 uur. Er wordt een groot videoscherm opgesteld, waarop te zien is hoe de organist het vermaarde Rudolf Knol-orgel uit 1806 bespeelt. Dat doet hij met een afwisselend en avondvullend programma, waar hij vooraf ook een korte toelichting op geeft.

Minne Veldman opent zijn concert met twee koraalbewerkingen van Nederlandse organisten, die dit jaar worden herdacht omdat ze respectievelijk 10 en 30 jaar geleden zijn overleden: Jan Bonefaas en Feike Asma. Daarnaast is het 300 jaar geleden dat de Duitse componist Carl Philipp Emanuel Bach werd geboren. Van zijn hand speelt de organist de tweede Sonate. Ook diens vader, Johann Sebastian Bach, staat op het programma. Onlangs is de nieuwste cd van Minne Veldman verschenen: een Bach-cd vanuit Vollenhove. Het laatste werk van deze cd zal ook in Hasselt klinken: de beroemde Toccata in F-dur, BWV 540. Na twee koraalbewerkingen van Willem Hendrik Zwart is er in de pauze gelegenheid om even de benen te strekken en onder het genot van een kopje koffie een kijkje te nemen bij de muziektafel van Minne Veldman, met onder meer zijn nieuwe cd en nieuwe orgelboeken.

Na de pauze komen twee Engelse en twee Franse werken uit de Romantiek tot klinken: een Scherzo van Lemare, Légende et Final Symphonique en Caprice van Guilmant en een feestelijke Toccata van Powell. De organist besluit zijn concert met een eigen koraalfinale over Psalm 124 (waarvan ook de bladmuziek deze avond verkrijgbaar is), gevolgd door samenzang.

De toegangsprijs voor dit orgelconcert met extra’s bedraagt € 12,50 per persoon. Wie jonger is dan 16 jaar mag gratis naar binnen. Op de website www.orgelconcertenminneveldman.nl is gelegenheid om met korting te reserveren. Ook biedt deze website alvast een voorproefje op video, waarin Minne Veldman vertelt en laat horen en zien wat het publiek op 15 maart in Hasselt kan verwachten.