Opmaat seizoen 2014/2015

Geplaatst op: 20 september 2014

Dirigent Minne Veldman zegt het vaak vanaf ‘de bok’ (plek van de dirigent bij uitvoeringen): ‘Heren, let op de opmaat.’ De eerste aanzet van een muziekstuk.

Opmaat: als in die eerste maat de eerste toon niet meteen op de eerste tel inzet… De eerste inzet dus. Harpe Davids kijkt terug op maar liefst twee mooie ‘opmaten’!

De eerste opmaat: zaterdagmiddag 6 september jongstleden. Opnieuw waren de bedrijfshallen van Westerman Logistics te Nieuwleusen het decor van de traditionele openingsbarbecue van Harpe Davids. Natuurlijk geen ‘Royal Ascot’, maar zeker ‘koninklijk gezellig’. Kortom, een goede gewoonte om het zangseizoen te starten in een gezellig informeel samenzijn. De geur van houtskool onder het rooster van de ‘braai’, lapjes vlees die vakkundig worden verwarmd, een glas met een mengsel van mout, hop en gerstenat binnen handbereik of een geperst blend van druiven die wij scharen onder een koele ‘Medoc’. Deze ‘HD-middag’ even geen social media, maar gewoon ‘grandiose form of social human intercourse’… Hartelijk, belangstellend, samenbindend en welgemeend. Misschien zijn dít wel de belangrijkste ‘koorpartijen’ bij Harpe Davids in de afgelopen tien jaar geweest. Juist bij een afsluiting of een opening van een seizoen wordt opnieuw bevestigd: onderlinge contacten zijn goud waard!

’t Was goed om op de deze late zomerse najaarsmiddag aanwezig te zijn. Hopelijk blijft de jaarlijkse barbecue zich herhalen!

De ‘pater familias’ van de familie Van Dieren wordt bij dezen zeer hartelijk bedankt voor het beschikbaar stellen van de bedrijfsruimte!

De tweede opmaat: maandagavond 8 september jongstleden: de grote zaal van de Jachin en Boaz kerk is stevig bezet als Harpe Davids een aanvang neemt met de eerste repetitie. De koormappen worden geopend en sonoor klinken de mannenstemmen bij het instuderen van Psalm 84: ‘Hoe lief’lijk zijn Uw woningen.’ Nu niet de melodie uit het Geneefs Psalter, maar in de bekende bewerking van Samuel Liddle die Minne Veldman voor mannenkoor heeft bewerkt. Klanken vullen de ruimte met het ‘maat voor maat’ instuderen van de partijen met tenoren, baritions en bassen. Prachtig!

Psalm 23 gearrangeerd door Johan Bredewout behoort op dit moment tot één van de meeste gevraagde én geliefde koorstukken van Harpe Davids. In het afgelopen seizoen hebben wij deze psalmbewerking een paar keer uitgevoerd. Hoewel reeds ingestudeerd is het voor Minne toch een reden tot een ‘finishing touch’. Opnieuw wordt elke noot op instructie van Minne weer bestudeerd en ingestudeerd, het klankbeeld wordt bijgeschaafd. Soms iets vertragen, dan weer versnellen. ‘Heren, let hier op, heren let daar goed op,’ enzovoort.

Psalm 23, vaak zingen wij deze psalm bij de bediening van het Heilig Avondmaal in onze kerkelijke gemeenten. Ook een veel geciteerde psalm; op de avond van de gruwelijke aanslagen op 11 september 2011 in Amerika sprak president George W. Busch het Amerikaanse volk toe en citeerde aan het einde van zijn toespraak Psalm 23: ‘Al ging ik ook in een dal der schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij; Uw stok en Uw staf die vertroosten mij.’

Als laatste ‘opmaat’ gaan we naar de ‘slotstreep’ (de laatste maat van een muziekstuk) van deze bijdrage, een oproep aan onze ‘jongere mannen’. Ben je rond de 18 jaar, kom gewoon naar Harpe Davids. Je wordt verwacht…

Jan Koster