Zomervakantieconcert met gehandicapten in Lemele

Geplaatst op: 13 augustus 2018

(door Jaco Bijlaar)

2 augustus 2018: De thermometer wijst nog waarden boven de 30 graden aan als we aan het einde van de middag in de auto stappen, de reis gaat naar Lemele. Een tochtje door een droge maar prachtige omgeving. De koffie in de Ichtuskerk smaakt ondanks de warmte prima en de koster heeft het kerkje in gereedheid gebracht voor deze zangavond. Vooraf proberen we de stemmen wat los te krijgen en zingen we van alle stukken een aantal coupletten in. Het is zomervakantie, veel koorleden zijn op vakantie maar toch is een groep van zo’n 20 mannen (waaronder 3 gastzangers) naar Lemele getogen. Onder leiding van onze dirigent Koos Tillema en gastorganist Niklas Bouwman zingen we voor een groep gehandicapte vrienden en vriendinnen. Zij verblijven deze week op de Imminkhoeve in Lemele (een vakantieweek die uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten). Samen met hun begeleiders komen zij deze avond luisteren en meezingen. De opening van de avond wordt verzorgd door staflid Ton Crum. Hij houdt een korte meditatie over de reis die Abraham moest gaan maken vanuit Ur der Chaldeeën. Daarna is het tijd voor zang en muziek. Onze koorzang wordt afgewisseld met samenzang. Vanwege de hoge temperaturen zingen we deze avond in ‘vakantie-tenue’, zonder jasje en das. Toch is er hier en daar nog wel een zweetdruppeltje te zien. Onze toehoorders genieten echter en dat doet de warmte snel vergeten. Als afsluiting wordt een drietal verzen van Psalm 84 gezongen waarbij een aantal enthousiaste zangers en zangeressen naar voren komt om deze samen met de koorleden te zingen. De dirigent wordt voor deze gelegenheid vervangen door een dirigente. Nadat onze voorzitter Arend Jan de Greef de avond met gebed beëindigd heeft nuttigen we nog een kopje koffie op het terras van de Imminkhoeve.

Deze avond verliep anders dan een doorsnee zanguitvoering. We zongen met een kleinere groep en dat was wennen, iedere stem werd gehoord en moest ook echt volledig meedoen. Ook moesten de stemmen weer even warmdraaien, we konden merken dat de laatste repetitie al een tijdje achter ons lag. Het belangrijkste was en is echter de boodschap die we al zingend mochten laten horen. ‘We hebben gezongen over de Heere Jezus’ , zoals één van de vakantiegasten zei. Het is voor ons allemaal, begaafd of anders begaafd, nodig dat wij Hem als Borg leren kennen. Zijn Naam klonk daar in de Ichtuskerk in Lemele. Mag die Naam waarde hebben of krijgen voor ons allen.